Begyndelsen på eventyret

Von Broich Mohair startede i 1992, da vi tog springet fra storbylivet til livet på landet. Vi havde fået vores første barn og drømte om at give ham og eventuelt kommende børn mulighed for at vokse op tæt på naturen. Kort forinden havde vi hørt om mohairgederne. Disse små søde dyr, hvis fine hår kunne bruges til et stort udvalg af lækre tekstiler, skulle blive kilden til et spændende projekt.

Vi læste alt hvad vi kunne finde om mohair, dyrefibre i almindelighed og geder. Mente vi var verdensmestre i gedehold, da vi købte landets ældste besætning på ca. 160 geder inklusiv nogle få geder af andre racer.

» Læs mere om mohairgeden

DSCF0007

Vi blev klogere.

Først på dette tidspunkt skulle vi til virkeligt at lære. Lort under neglene, geder der krævede speciel behandling og søvnløse nætter lærte os, at der skulle andet og mere til end teori. Men vi lærte og belønningen kom hvert forår, når stalden vrimlede med yndige og sjove gedekid der hoppede rundt i de tidlige solstråler.

Alt besværet lønnede sig.

Efter få år var vi, om end ikke verdensmestre, så blandt landets bedste avlere og producenter af rå-mohair. To år i træk, kunne vi bryste os af, at have bedste buk på individprøvestation og indtil vi stoppede med selv at producere rå-mohair, kunne vi levere en super fin mohair til produktionsstederne.

 

DSCF1337

Landets største gårdbutik med mohair

Oprindeligt var planen at producere og sælge rå-mohair, men allerede efter få uger med gederne, blev vi kontaktet af lokale turistkontorer, der opfordrede os til at vise dyrene frem. Vi indvilligede og på et lille bord i stalden ved gederne, lagde vi nogle få færdigt producerede mohairprodukter.

Gæster ville købe og vi så en ny vej åbne sig. Forædlingssteder i hele verdenen blev kontaktet og de bedste udvalgt til at forvandle rå-mohairen til færdige tekstiler. En forening for mohairavlere i Danmark og senere et firma blev stiftet for at varetage indsamling, sortering af mohair samt forædlingen via de udvalgte produktionsfirmaer.

Der skulle ikke gå mange år før vi fik udviklet salget så meget, at Von Broich Mohair blev landets største gårdbutik med mohairprodukter og besøgsgård med mohairgeder.

» Besøg os her.

 

Kærlighed til naturens kvaliteter

Hele vejen igennem har nogle af vores nøglebegreber været dyreetik og kvalitetsprodukter. Det er med Mohair som med andre naturprodukter, nemlig grundkimen skal være i orden for at opnå et virkeligt kvalitetsprodukt. Den daglige pleje af dyrene samt avl og kendskab til gedens naturlige levevis, er af største vigtighed.

For få år siden måtte vi erkende at vores rygge ikke længere kunne holde til klipning af gederne. Klipning af mohairgeder er en kunst.

Af hensyn til gederne, ønskede vi ikke, at andre skulle gøre det. Gederne blev solgt, men butikken fortsætter. I dag indkøber vi færdige mohairprodukter gennem de samme kanaler som vi benyttede os af, da vi selv producerede rå-mohair. Vi ved af erfaring, at disse producenter lægger vægt på de samme værdier som vi gør.

Børnene der i de første år blev til to, er nu flyttet hjemmefra. Vi realiserede en drøm, som gav hele familien fantastiske oplevelser og lærte os alle at se muligheder efterhånden som situationer opstår.

 

 

DSC00788

I vores gårdbutik sælger vi både mohairstrømper, plaider, garn mm.

Da gederne blev solgt, troede vi at butikken måtte lukke, men mange af vores faste kunder gennem mange år ville stadig handle, så vi besluttede os for at føre den videre. Vi er i dag meget glade for, at vi bevarede butikken og ser frem til at byde dig velkomme på gården, hvor det hele startede eller her på nettet.